صاف بودن کف پا به خاطر عدم وجود قوس مناسب در یک یا هر دو پای فرد است که در این بیماری به دلیل اختلالات تاندونی یا استخوانی ، تاندونها عملکرد خود را از دست می دهند و به همین دلیل کف پا، قوس لازم را ندارد. معمولا صافی کف پا در ابتدا علائم و درد زیادی ندارد و افراد تنها زمانی متوجه این مشکل می شوند که با عوارض صافی کف پا مواجه می شوند.
کف پای صاف در کودکان معمولا ارثی است و اگر والدین به این بیماری مبتلا باشند احتمال بروز آن در کودک ۵۰ درصد افزایش می یابد. گاهی اوقات در بزرگسالان، صافی کف پا می تواند ناشی از افزایش وزن باشد که در این صورت معمولاً با کاهش وزن، علائم بیمار تا حدی کاهش می گردد.
با دلایل صاف بودن پا ، انواع کف پای صاف، نحوه درمان کف پای صاف و هر موردی که به کف پای صاف مربوط باشد آشنا می شوید.
در صورتی که پای شما با درمان های غیر جراحی بهبود نیابد و درد شدیدی را در نواحی بدن خود بخاطر کف پای صاف تحمل کنید بهترین راه جراحی کف پای شماست تا از عوارض ناشی از کف پای صاف در امان باشید. دکتر مروجی متخصص ارتوپدی و جراحی استخوان ها و مفاصل با بیش از ۲۰ سال سابقه و تجربه فراوان عمل های موفقیت آمیز می تواند به شما کمک کند.
احتمالا روش های زیادی برای درمان کف پای صاف را شنیده یا تست کرده باشید اما بهترین و اصولی ترین روش عمل جراحی کف پای صاف است که دکتر مروجی به طور کامل درمان این بیماری را شرح داده اند.
شاید در نگاه اول فکر کنید صاف بودن کف پا مسئله ی مهمی نیست و نمی تواند برای شما مشکلی ایجاد کند اما با گذر زمان کم کم مشکلات آن خودشان را نشان می دهند. کف پای صاف در صورتی که درمان نشود عوارض زیادی می تواند برای بدن داشته باشد :
همانطور که مطالعه کردید کف پای صاف عوارض زیادی می تواند برای شما داشته باشد مطالب بالا مهم ترین آن ها بود عوارضی مثل ضربدری شدن زانو ها ، کج شدن پاشنه ، گرفتگی پا و.. هم وجود دارد که می تواند شما را مبتلا کند پس هر چه زود تر برای درمان کف پای صاف خود به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پای انسان مجموعه ای از استخوانها، مفاصل و رباطها است، در واقع ۲۶ استخوان کف پا که به کمک ۳۳ مفصل به هم متصل شده اند به همراه ۱۰۰ تاندون و رباط باعث تشکیل کف پا و قوس آن می شوند. وظیفه اصلی کف پا پخش وزن بدن در هنگام راه رفتن و ایستادن است، در این صورت هیچ یک از قسمتهای پا فشار بیش از حد را تحمل نمی کند. در عین حال قوس کف پا به آن انعطاف پذیری می بخشد. در واقع به لطف همین انعطاف پذیری کف پا است که می توانیم به راحتی و بدون درد پا از نواحی ناهموار عبور کنیم.
مهم ترین دلیل صافی کف پا این است که زمانی که تاندونها ، رباط ها و مفاصل به هر دلیلی نتوانند به درستی عمل کنند، قوس پا به طور کامل تشکیل نشده و وزن بدن باعث می شود کف پا به زمین بچسبد و علاوه بر این فاکتورهای دیگری نیز باعث صافی کف پا می شوند که اساسی ترین آنها عبارتند از:
رفع صافی کف پا در افراد مختلف بستگی به سن آنها و علت این بیماری دارد، در واقع درمان قطعی کف پای صاف به یافتن علل ریشه ای این بیماری بستگی دارد. به عنوان مثال، در بیشتر موارد چاقی علت اصلی این بیماری در بزرگسالان مبتلا به صافی کف پا است که در این افراد معمولا رعایت رژیم غذایی سالم و انجام ورزش های مناسب در صورتی که منجر به کاهش وزن شود تا حد زیادی موثر خواهد بود.
افرادی که کف پایشان صاف است در زمان ایستادن کف پایشان کاملا روی سطح زمین قرار می گیرد که صاف بودن کف پا به راحتی قابل تشخیص است. البته برای اطمینان یافتن از کف پای صاف روش های علمی متعددی وجود دارد که می توان از طریق مدارک و شهود علمی با اطمینان بیشتری صاف بودن کف پا را تشخیص داد. برای اطمینان یابی از صاف بودن کف پا با کمک چند روش درمانی می توان به راحتی صاف بودن کف پا را تشخیص داد. این روش ها عبارت اند از:
تشخیص توسط بیمار : این روش بسیار ساده است در واقع بیمار می تواند کف پای خود را با آب مرطوب کند و بعد روی یک کاغذ تیره رنگ بفشارد. اگر رد پای کف پا روی کاغذ کاملا دیده شد این نشان می دهد که کف پای بیمار صاف است اما در غیر این صورت کف پا صاف نیست.
توسط پزشک متخصص : در این روش پزشک با انجام چند روش پای بیمار را معاینه می کند و از بیمار می خواهد چند حرکت را انجام بدهد تا اطمینان یابد که پای بیمار صاف است.
کف پای برخی از افراد صاف است که در زمان راه رفتن احساس ناراحتی می کنند اما جای هیچ نگرانی نیست بلکه با انجام ورزش ها و حرکات اصلاحی کف پای صاف می توان عضلات کف پا را تقویت کرد. این ورزش ها شامل موارد زیر است :
معافیت سربازی ،در مواردی برای افراد در نظر گرفته می شود که بیماری زمینه ای فرد، در حدی باشد که امکان انجام فعالیتهای لازم در دوره سربازی را مختل نماید.
یکی از این بیماری ها،کف پای صاف می باشد .کف پای صاف به دو صورت انعطاف پذیر و غیر قابل انعطاف است که در هر دو مورد دفورمیتی یا تغییر شکل استخوانهای تارس یا کف پا و مچ پا وجود دارد.
کف پای صاف ،توان بدنی و جسمی فرد را کاهش می دهد و به همین دلیل باعث کاهش توانایی فرد در انجام کارهای سنگین می شود.معافیت سربازی برای افراد با صافی کف پا،به صورت نعافیت از رزم تعریف شده است.به این صورت که این افراد در دوره آموزشی خود از بعضی فعالیتها همچون نگهبانی ،حمل اسلحه، رژه و امور سنگین رزمی معاف می باشند.
البته میزان این معافیت نیز با نظر کمیسیون پزشکی اداره نظام وظیفه و بر اساس مدرک تحصیلی ،شدت ناتوانی فرد و شرایط جسمی و روانی وی ،در انجام خدمت تعین میشود.
در مجموع ،با توجه به اینکه افراد دارای صافی کف پا،از نظر توان بدنی ،نسبت به افراد هم رده،سطح پایین تری دارند لذا جهت امور دفتری و غیر رزمی در مراکز نظامی به کار گرفته می شوند.
با توجه به تبعات این نوع معافیت در آینده شغلی افراد همچون محدکدیت استخدامهای شغلی و همچین محدودیتهای دیگر همچون دریافت گواهینامه رانندگی و ..توصیه بر این است که قبل از انجام خدمت سربازی ، در صورت اصلاح پذیر بودن صافی کف پا، جراحی اصلاحی انجام پذیرد.
در بخش داخلی کف پا یک قوس یا انحنای طبیعی وجود دارد که در زمان ایستادن ناحیه انحنایی از سطح زمین فاصله می گیرد. اما در برخی از افراد به دلایل مادرزادی یا عملکردی این انحنا یا قوس از بین رفته و کف پا کاملا حالت صاف به خود می گیرد.
البته بسیاری از کودکان در زمان تولد کف پایشان صاف است که با تکامل رشد و بزرگ شدن کف پا به طور طبیعی بهبود می یابد. البته اگر در زمان تکامل یافتن و دوران بلوغ کف پایشان همچنان صاف بماند این نگران کننده است چرا که هنگام راه رفتن احساس ناراحتی می کنند. از طرفی مچ پا نیز حالت زوایه دار به خود می گیرد که در زمان راه رفتن به طور واضح دیده می شود. در سایت های پزشکی جهانی هم می توانید در رابطه با عوارض کف پای صاف اطلاعات بیشتری بدست بیارید.
افرادی که کف پای صافی دارند باید بعد از تشخیص صاف بودن کف پا تحت درمان قرار بگیرند. البته در صورتی که به این قضیه توجهی نکنند و درمان خود را به تاخیر بیندازند با عوارض کف پا صاف روبه رو خواهند شد که بسیار ناراحت کننده و دردآور خواهد بود. عوارض کف پای صاف اگر درمان نشود عبارت اند از:
افرادی که کف پای آن ها نرمال است، یک قوس مناسب در کف پای آن ها مشاهده می شود این در حالی است که افراد با کف پای صاف هیچ گونه قوسی در این ناحیه مشاهده نمی کنند و کف پا دقیقا به زمین می چسبد. هرگاه قوس طولی پا در افراد به طور کامل رشد نکند، قوسی کوتاه تر از افراد عادی خواهد داشت که این امر سبب می شود تا کف پای او صاف به نظر برسد. این در حالی است که در افراد سالم و نرمال قوس کف پا تا امتداد پا کشیده می شود.
کف پای صاف نسبت به کف پای نرمال متفاوت می باشد و در شرایطی که فرد یک یا چند نمونه از این علائم را داشته باشد به کف پای صاف مبتلا می باشد. از جمله رایج ترین علائم این بیماری عبارتند از:
وجود قوس در کف پا ها یا عدم وجود آن بیش تر به بافت و استخوان پا ها مرتبط می شود و وقتی که تاندون ها نتوانند به درستی عمل کنند، قوس پا به صورت کامل شکل نمی گیرد و در نتیجه وزن بدن سبب می شود تا کف پا به زمین بچسبد. عوامل مختلفی برای ایجاد کف پای صاف وجود دارد که مهم ترین نمونه از این عوامل عبارتند از:
پزشکان و متخصصان ارتوپد برای اصلاح کف پای صاف حرکات و تمرینات ورزشی مختلفی به بیماران ارائه می دهند. مهم ترین نمونه از این حرکات اصلاحی عبارتند از:
برای انجام این حرکت باید یک توپ تنیس را در زیر پای خود قرار داده و به عقب و جلو هدایت کنید. این کار باید به گونه ای انجام گیرد که توپ از انگشتان تا پاشنه پا در حال حرکت باشد.
این حرکت که تاثیر چشمگیری در بهبود شرایط کف پای صاف داشته باشد، به صورت صورت انجام می شود که فر باید با کمک انگشتان پا یه حوله را جمع کرده و دوباره پهن کند و در حین جمع کردن حوله باید به زمین فشار آورد.
برای انجام این حرکت اصلاحی ابتدا انگشتان خود را روی زمین بگذارید و پاشنه ها را بالا نگه دارید. پس از گذشت ۵ ثانیه پاشنه را پایین آورده و دوباره آن را بالا ببرید. این بار انگشتان پا را نیز هم زمان به طرف داخل جمع کنید طوری که فقط انگشت شست شما با زمین در تماس باشد. در این حالت نیز ۵ ثانیه بمانید و دوباره پاشنه را پایین بیاورید. این دو حرکت پشت سر هم یک ست را تشکیل می دهند و برای اثر بخشی بیش تر باید ۱۰ ست این کار را انجام دهید.
برای انجام این کار بر روی صندلی نشسته و یک پای خود را بر روی پای دیگر قرار دهید. حال انگشت شست را در دست گرفته و به مدت ۵ ثانیه به سمت بالا، پایین و پهلو ها بکشید. این کار را ۱۰ بار تکرار کنید و برای خود یک برنامه روزانه منظم برای انجام این حرکت اصلاحی داشته باشید تا به نتیجه مطلوب دست یابید.
گروهی از افراد صافی کف پا دارند و صافی کف پای آنها به عنوان یک عارضه درمان می شود. این افراد دارای قوس استاندارد در کف پا نیستند و این حالت منجر به علائم بالینی شده و نیاز به درمان دارد. قوس کف پا نیروهایی را که از زمین به بدن وارد می شود کاهش می دهد و اجازه ورود همه نیروهای وارده به بدن را نمی دهد اما در افرادی که صافی کف پا دارند مقدار زیادی از این نیروها به بدن وارد می شوند. به دلیل نداشتن قوس پا در دراز مدت می تواند منجر به عوارض زنجیره ای در تمام مفاصل بدن به خصوص ستون فقرات شود و ادامه صافی کف پا تا سن بلوغ می تواند منجر به درد پا شود، اگر صافی کف پای کودک باعث درد می شود، باید در این مورد با پزشک مشورت کنید.
صافی کف پا یا قوسهای افتاده وضعیتی است که در آن مجموع پا بدون ایجاد فضا با کف تماس پیدا می کند. صافی کف پا در نوزادان طبیعی است و بین ۲ تا ۳ سالگی با محکم شدن رباطهایی که از پا و ساق حمایت می کنند، عقب می نشینند. اما در برخی موارد، این رباطها و تاندونها نمی توانند کشیده شوند و منجر به صافی کف پا می شوند. کف پای صاف در فعالیتهای روزمره مشکلی ایجاد نمی کند، اما در حین فعالیتهای بدنی سنگین ممکن است دچار درد شوید. اشکال کف پای صاف به شرح زیر است:
صافی کف پای انعطاف پذیر یکی از اشکال کف پای صاف است که در این نوع، پا در شرایط استراحت دارای قوس طبیعی می باشد، اما پس از تماس پا با سطح در موقعیت نشستن یا راه رفتن از بین می رود و معمولاً هر دو پای افراد را همزمان گرفتار می کند.
اگر فردی کف پایش در حالت نشسته یا ایستاده قوس نداشته باشد، صافی کف پای واقعی یا سفت دارد که این عارضه از بدو تولد وجود دارد، اما اگر در بزرگسالان ایجاد شود، به آن صافی کف پا اکتسابی بالغ می گویند که کف پای صاف اکتسابی بزرگسالان می تواند در یک یا هر دو پا ایجاد شود.
گروهی دیگر هستند که به علت ناکارامدی تاندون قوس دهنده کف پا انحنای کف پای شان از بین می رود در مراحل اولیه در قوس کف پا درد و ورم وجود دارد در حالی که هنوز قوس کف پا از بین نرفته است در ادامه درد کاهش می باید ولی قوس کف پا از بین می رود.
بیماری کف پای صاف، به معنی از بین رفتن قوس کف پاست. این حالت به چندین شکل در سنین مختلف اتفاق می افتد. قوس کف پا در طی سالهای اولیه بعد از تولد، تکامل می یابد و تا سن ۷–۱۰ سالگی می تواند کامل شود.
در حالت دوم که چسبندگی استخوانی وجود دارد نیز معمولاً علامت خاصی وجود ندارد اما گاهاً به دنبال یک پیچ خوردن پا ممکن است علائم درد ایجاد شود. در صورت چسبندگی کف پا، قوس کف پا، در حالتی که پا روی زمین نباشد، هم تشکیل نمی شود.
تشخیص:
ظاهر پا نخستین یافته تشخیص است، کف پا بر روی زمین چسبیده است و این در حالی است که پاشنه پا، به سمت خارج می چرخد، با گذشت زمان جلو پا نیز به سمت خارج می چرخد.
درمان:
متاسفانه امروزه، به علت عدم وجود اطلاعات کافی، درمانهایی غیراصولی و غیرمؤثر در مورد کف پای صاف انجام می گیرد. اقداماتی همچون اسکن های متعدد کف پا و یا هزینه هایی که خانواده را ملزم به پرداخت آن می نماید. آنچه مهم است آن است که کودکان زیر سن ۳ سال نیاز به درمان ندارند (موارد کف پای انعطاف پذیر). استفاده از ارتوزهای قالب گیری شده، معمولاً چندین سال طول می کشد که رادیوگرافی و کلینیک کف پای صاف در کودکان را بهبود ببخشد. این زمان، حداقل ۳ سال است. استفاده از فیزیوتراپی و تقویت عضلات و ورزش، هیچ نقشی در بهبود کف پای صاف اطفال و بزرگسالان ندارد چرا که عضلات نقش کمی در ایجاد قوس کف پا دارند.
در صورت پیشرفت صافی کف پا در اطفال و یا عدم بهبود آن، درمان جراحی اصولی ترین درمان پیشنهادی است. کفی و ارتوز و کفش، پس از گذشت زمان طلایی شکل گیری قوس کف پا در اطفال، دیگر نقشی در بهبود ندارند و تنها شاید بتوانند از شدت یافتن روند بیماری، جلوگیری نمایند.
در مواردی که کودک قوس کف پای غیرقابل انعطاف داشته باشد، استفاده از کفش و کفی مخصوص، کمکی به بهبودی نخواهد کرد.
بزرگسالان در دو حالت دچار از بین رفتن قوس کف پا می شوند:
درمان:
درمان این افراد، چه در حالت انعطاف پذیر و چه غیر قابل انعطاف ، جراحی است. استفاده از کفی و کفش وارتوزهای رایج، هیچ نقشی در درمان این بیماران ندارد و تنها شاید تسهیل کننده فعالیت های عادی توسط فرد باشد. در حقیقت هیچ اقدامی غیر جراحی، نمی تواند باعث شکل گیری قوس کف پا شود.ی
در این مطلب از سایت در مورد کف پای صاف و آیا صافی کف پا قابل درمان است؟ توضیح داده شد که شما می توانید با انواع صافی کف پا آشنا شوید و آن را تشخیص دهید، صافی کف پا یک مشکل شایع است و حدود یک چهارم افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. گاهی صافی کف پا به خصوص در کودکان ارثی است، در حالی که در بزرگسالان عوامل مختلفی مانند چاقی ممکن است که باعث صافی کف پا شود و در بیشتر موارد صافی کف پا بدون درد بوده و نیازی به درمان خاصی ندارد. اما اگر مشکوک به صافی کف پا هستید، بهتر است برای تشخیص بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن به پزشک متخصص مراجعه کنید.
صافی کف پای انعطاف پذیر یکی از اشکال کف پای صاف است که در این نوع، پا فقط در شرایط استراحت دارای قوس طبیعی می باشد.
زمانی که تاندونها به هر دلیلی نتوانند به درستی عمل کنند، قوس پا به طور کامل تشکیل نشده و وزن بدن باعث می شود کف پا به زمین بچسبد.
صافی کف پا در نوزادان طبیعی است و بین ۲ تا ۳ سالگی با محکم شدن رباطهایی که از پا و ساق حمایت می کنند، عقب می نشینند.
3 نظر
سلام
من تو پیاده روی زیاد کف پام خیلی درد میکنه علتش چیه ؟
کف پام هم صاف نیست
صافی کف پا ممکنه باعث بشه دیگه نتونیم راه بریم
سلام
افراد زیر 3 سال برای این که صافی کف پایشان زیاد نشود چه کار باید کنند؟