اسکولیوز چیست؟
اسکولیوزیس از عوارض مربوط به شکل گیری ستون فقرات بوده که با کجی و انحراف ستون فقرات همراه می باشد. این تغییر شکل در زوایای مختلف و به صورت غیر عادی می تواند در کودکان و بزرگسالان و در سنین مختلف ایجاد شود و موجب ناراحتی های روحی، جسمی، عاطفی و همچنین عملکردی فرد شوند.
انواع اسکولیوز چه هستند؟
بیماری اسکولیوز به سه نوع ساختاری، غیر ساختاری و مادرزادی تقسیم بندی می شود:
اسکولیوز ساختاری:
در این نوع اسکولیوز انحراف ستون فقرات به دلیل ساختاری و تغییرات دائمی که در اسکلت بدن به وجود می آورد غیرقابل تغییر و غیر قابل برگشت است و فقط تا حدی می توان کاهش درد را کنترل کرد.
اسکولیوز غیر ساختاری و برگشت پذیر:
این نوع اسکولیوز تا حدی قابل درمان است در این نوع، بیماری ستون فقرات به طور طبیعی کار می کند. اما دلیل انحنا می تواند به دلایل التهابات، اسپاسم و کوتاهی پا باشد زمانی که این مشکلات درمان شوند اسکولیوز معمولا از بین خواهد رفت این نوع اسکولیوز قابلیت درمان را با رعایت و انجام چندین نکات دارد زیرا ستون فقرات هنوز خاصیت انعطاف پذیری دارند و می تواند این انحراف جانبی برطرف شود.
اسکولیوز مادرزادی:
اسکولیوز مادرزادی که ناشی از یک اختلال و عارضه استخوان در هنگام تولد است. عارضهای که درون رحم هنگام شکل گیری ستون فقرات رخ می دهد و باعث انحنای غیرطبیعی آن می شود اسکولیوز مادرزادی که از بدر تولد برای نوزادان اتفاق می افتد اختلالات ستون فقرات بر اثر تقسیم نادرست و درست و کار نکردن موجب این بیماری می شود پزشکان بعد از تولد آن را شناسایی میکنند اما ممکن است تا نوجوانی، تشخیص داده نشود ستون فقرات خاصیت انعطاف پذیری خود را از دست داده است و بیمار هر وضعیتی که به خود بگیرد انحراف جانبی ستون مهره از بین نمی رود.
علایم اسکولیوز چیست؟
قرار نداشتن سر و بدن در یک راستا
نمایان بودن انحراف ستون فقرات از ناحیه پشت بدن
عدم هم ترازی و هم ارتفاع بودن مفصل ران ها
جلوتر قرار گرفتن مفصل ران از مفاصل دیگر بدن
عدم هم ترازی و هم ارتفاع بودن شانه ها
برجستگی دنده ها در یک سمت بدن
خم بودن بدن بیمار به یک سمت
کوتاه بودن یک پا نسبت به پای دیگر
انحراف و کج شدن خط دید
برجستگی یک سمت باسن نسبت به سمت دیگر
قرار گیری سر در وضعیت نامناسب (سر جلو تر از بدن قرار می گیرد).
در صورتی که میزان انحراف ستون فقرات بیش از ده درجه باشد، علائمی از جمله درد، مشکلات تنفسی، محدودیت های حرکتی، کاهش عملکرد، افسردگی و… نیز در بیمار بروز خواهد یافت.
تشخیص اسکولیوز چگونه است؟
در اکثر موارد برای تشخیص انحنای ستون فقرات و بیماری اسکولیوز ابتدا سوابق پزشکی بیمار به طور دقیق بررسی می شود و سوالاتی درباره سابقه خانوادگی و ارثی پرسیده می شود و معاینات اولیه و ارزیابی های بالینی شامل تست جهت دامنه حرکتی و انحرافات ستون فقرات برای تشخیص و ارزیابی انجام می شود. یکی از رایج ترین تست ها تست آدامز می باشد که در صورت مبتلا بودن به این بیماری میزان انحراف برجسته تر می باشد. برای بررسی اندازه گیری میزان انحنای ستون و شدت بیماری اسکولیوز ضعف عضلانی، بی حسی و کرختی، رفلکسهای غیر طبیعی در نظر گرفته می شود.انجام رادیوگرافی و تصویربرداری های دیگر می تواند میزان زاویه انحراف را به ما نشان دهد.
اسکولیوز چگونه درمان می شود؟
برای درمان انحراف ستون فقرات و اسکولیوز روش های درمانی و عمل جراحی وجود دارد.