قوس کف پا تعادل لازم را در بدن برای دستیابی به حداکثر انعطاف و ثبات به شکل قابل قبولی فراهم می کند و وقتی این قوسها ایجاد نمی شوند، کف پا صاف است. ناهنجاری کف پا به شکل صاف یک بیماری مادرزادی است و به مفاصل نرم نیز معروف است، نرمی مفصل یا در کف پا باعث از بین رفتن قوس پا در هنگام ایستادن روی پا و همچنین کمبود آن می شود. تشکیل کامل یک یا دو استخوان در پا و یا چسبندگی آنها به هم به صورت مادرزادی نیز در بروز صافی کف پا نقش اساسی دارد که می خواهیم در این مقاله شما را با انواع کف پای صاف آشنا کنیم.
آشنایی با انواع کف پای صاف
پژوهش های اخیر نشان داده است که دو نوع کف پای صاف وجود دارد: انعطاف پذیر و سفت که قوس خفیف در بیماران با کف پای صاف انعطاف پذیر قابل توجه است، در حالی که در کف پای صاف سفت و سخت اصلا قوس وجود ندارد. همانطور که روند پیری رخ می دهد، ممکن است دلایل متعددی برای صافی کف پا وجود داشته باشد، از جمله افزایش وزن و آسیب های احتمالی پا می باشد. دوندگان مبتلا به این عارضه ممکن است متوجه شوند که پوشیدن کفشهایی که حمایت بیشتری در حین دویدن دارند، ممکن است احساس راحتی بیشتری در آنها ایجاد کند.
چند نوع کف پای صاف داریم؟
صافی کف پا چه در دوران کودکی و چه در بزرگسالی می تواند ایراداتی را ایجاد کند، انواع مشکل کف پای صاف عبارتند از:
-
کف پای صاف منعطف
از انواع کف پای صاف، حالت منعطف شایع ترین نوع این بیماری است که در این حالت می توانید قوسهای پا را زمانی که ایستاده اید مشاهده کنید، اما زمانی که می ایستید و وزن را تحمل می کنید، قوس پا از بین می رود. کف پای صاف منعطف در دوران کودکی یا نوجوانی شکل می گیرد و هر دو پا را درگیر می کند و به تدریج با افزایش سن بدتر می شود. در کف پای صاف منعطف تاندونهای قوس پا می توانند کشیده یا متورم شوند.
-
کف پای صاف به صورت سخت
شخصی که کف پای صاف سختی دارد، هنگام ایستادن یا نشستن ( فارغ از تحمل وزن روی پا) قوس ندارد، این موقعیت اغلب در سالهای نوجوانی ایجاد می شود و با افزایش سن بدتر می شو و احتمال دارد پاهای شما درد بگیرد. خم کردن پاها به بالا یا پایین یا حرکت دادن آنها به پهلو ممکن است مشقت بار باشد و صافی کف پا ممکن است یک پا اینکه هر دو پا را گرفتار کند.
-
کف پای صاف اکتسابی و قوس افتاده
یکی از انواع کف پای صاف، قوس افتاده است که در این حالت قوس کف پا به طور غیرمنتظره ای افت می کند. افتادگی قوس باعث چرخش پا به سمت بیرون می شود و می تواند دردناک باشد. این مشکل احتمال دارد تنها یک پا را تحت تاثیر قرار دهد، شایع ترین علت التهاب یا پارگی تاندون ساق پا است که از قوس پا حمایت می کند.
-
کف پای صاف به دلیل تالوس عمودی
برخی از نوزادان از نقص مادرزادی به نام تالوس عمودی رنج می برند که از تشکیل قوس پا جلوگیری می کند که در این حالت استخوان تالوس در مچ پا در وضعیت بدی قرار دارد و قسمت پایینی ساق پا شبیه صندلی گهواره ای است، به تالوس عمودی پایین سنگی نیز گفته می شود.
انواع صافی کف پا از نظر نحوه ایجاد آن
کف پای صاف مادرزادی یکی از انواع این مشکلات است که در این نوع صافی کف پا، کودک از ابتدا صافی کف پا دارد یا در بدو تولد مستعد آن است. این نوع کف پای صاف انعطاف پذیر است. در صافی کف پا وقتی کودک می ایستد کف پا صاف است و قوس پا از بین می رود و قوزک پا داخل می شود، اما وقتی کودک می نشیند و پاها با زمین تماس ندارد به شکلی قوس پا وجود دارد.
از انواع کف پای صاف به شکل اکتسابی، همانطور که از نامش پیداست در طول زمان ایجاد می شود و با گذشت زمان افزایش می یابد. این نوع صافی کف پا به عوامل مختلفی از جمله آسیب به تاندون ، وضعیت نشستن و خوابیدن او، جبران ناهنجاری های ساق پا و بالا و گاهی پارگی رباط ها و تاندون های پا بستگی دارد.
اما اساسی ترین و رایج ترین علت صافی کف پا به شکل اکتسابی، اختلال عملکرد تاندون خلفی پا است، هر چه شل بودن رباط پا بیشتر و عضلات ضعیف تر باشد، فشار بیشتری به این تاندون وارد می شود و آسیب تاندون تشدید می گردد و پاها صاف تر می شوند، در چنین حالت، صافی کف پا با درد همراه است که در پشت مچ گسترش می یابد.
اشکال کف پای صاف چگونه است؟
اشکال انواع کف پای صاف به صورت قوس کوتاه و بلند می باشد که قوس کف پا نیروهای وارده به بدن توسط زمین را کاهش می دهد. اما در افراد دارای کف پای صاف، مقدار بسیاری از این نیروها به دلیل نداشتن قوس پا به بدن وارد می شود و در دراز مدت می تواند منجر به عوارض زنجیره ای در همه افراد شود.
مفاصل بدن به خصوص ستون فقرات مشکل صافی کف پا به طور کلی مادرزادی است. قوس طولی در اشخاصی که کف پای صاف دارند باعث می شود که قوس پا کاهش یافته یا به طور کامل از بین رود و در موارد شدید پا در حالت ایستاده با زمین تماس پیدا کند و به گونه ای است که مچ پا به سمت داخل منحرف می شود.
قوس پای بلند به حالتی گفته می شود که در آن قوس کف پا بیش از حد طبیعی افزایش می یابد و شیوع این مشکل کمتر است. همچنین در این شرایط به دلیل افزایش فشار، فرد بیشتر احساس درد می کند، پوشیدن کفش برای کسانی که از این مشکل رنج می برند معمولا سخت است و بیمار مجبور به پوشیدن کفی های طبی می شود تا قوس پا یکسان شود.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت دکتر سید وحید مروجی در مورد انواع کف پای صاف و اشکال آن به شکل جامع توضیح داده شد که می توانید مشکل خود را مورد بررسی قرار دهید تا بدانید که مشکل کف پای صاف به چه علت ایجاد شده است و اطلاعات زیادی را کسب نمائید.
سوالات متداول درباره انواع کف پای صاف
- رایج ترین علل اکتسابی صافی کف پا چیست؟
اساسی ترین و رایج ترین علت صافی کف پا به شکل اکتسابی، اختلال عملکرد تاندون خلفی پا است. - اشکال مختلف کف پای صاف چه می باشد؟
کف پای صاف منعطف، سخت، قوس افتاده ،عمودی و غیره از اشکال مختلف کف پای صاف می باشد. - رایج ترین نوع صافی کف پا چیست؟
رایج ترین اشکال این اختلال، کف پای صاف منعطف است که با ایستادن قوس کف پا از بین می رود.