بسیاری از افراد جامعه، از داشتن زانو ضربدری رنج میبرند. این موضوع نیز میتواند در زندگی افرادی که با این مشکل مواجه هستند تاثیر بسزایی داشته باشد. به همین دلیل درمان زانو ضربدری برای افراد مبتلا به این عارضه از اهمیت بسزایی برخوردار است. این عارضه هم برای زنان و هم برای مردان به وجود میآید و عوارض و آسیبهایی را به همراه خواهد داشت.
بسیاری از افراد جامعه گمان میکنند عارضه زانو ضربدری قابل درمان نمیباشد! اما باید اشاره شود که این تصور کاملا اشتباه بوده و درمان زانو ضربدری با استفاده از راهکارهایی خاص امکان پذیر است. نحوه درمان زانو ضربدری هم میتواند به روش جراحی انجام شود و همچنین با روشهای غیر تهاجمی و جراحی بهبود یابد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا به بررسی نحوه درمان زانو ضربدری بپردازیم و اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
جلو تر کاملا با نحوه درمان زانو ضربدری آشنا می شوید
فهرست مطالب
زانو ضربدری چیست؟
اگر بخواهیم تعریفی جامع از زانو ضربدری را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم، باید اشاره کنیم زانوی ضربدری یک اختلال بیومکانیک به شمار میآید. در این اختلال، رانها به یک دیگر نزدیک شده و قوزک پاها، از هم دور میشوند. در چنین حالتی زانوهای شخص به یک دیگر نزدیک میشوند و با هم در تماس هستند. این مشکل در کودکان و بزرگسالان برقرار است اما در کودکان یک اختلال گذرا محسوب میشود و به مرور زمان رفع خواهد شد. اما در برخی از افراد بنا به دلایل ژنتیکی این عارضه به وجود میآید و حتی ممکن است مرتبط با بیماریهای مربوط به استخوان باشد.
شایان ذکر است که آناتومی پای کودکان بدین صورت است که معمولا بین سه تا هفت سالگی بیشتر آنها دچار زانوی ضربدری خواهند شد. اما با گذشت زمان و افزایش سن آنها، این مشکل بر طرف خواهد یافت. در واقع این مشکل در کودکان باید تا سن 8 سالگی برطرف یابد و اگر چنین نشد، لازم است که حتماً کودک را نزد دکتر پا ببرید.
زانوی ضربدری در بزرگسالان
مشکل زانوی ضربدری در بزرگسالان نیز وجود دارد. برای درمان زانوی ضربدری، باید به پزشکان متخصص در این حوزه مراجعه نمایید تا با تشخیص ایشان، نوع و نحوه درمان زانوی ضربدری برای شما مشخص گردد. در بزرگسالان وجود این عارضه میتواند وابسته به عوامل بسیار مختلفی باشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- کمبود ویتامین D و نرمی استخوانها (ابتلا به بیماری راشیتیسم (
- آسیب دیدگی در قسمت زانو بر اثر ضربه (ضربههای فیزیکی)
- ایجاد یا وجود عفونت در استخوانهای پا
- کمبود کلسیم
- نشستن به شکل W
- آرتروز زانو
- چاقی و اضافه وزن ( به دلیل ایجاد فشار مضاعف بر زانوها)
- کوتاه بودن عضله دو سر ران
- دلایل موروثی
- رشد نامناسب استخوانهای پا و زانو در سنین پایین
- صاف بودن کف پا
- پهن بودن لگن
- انحراف لگن
- ضعیف بودن عضلات پا
- قرار گرفتن مداوم بدن در حالت نادرست
- عدم درمان یا درمان نادرست آسیبهای استخوان مانند شکستگی
علاوه بر موارد ذکر شده در فوق، آرتروز و اصافه وزن و چاقی، یکی از دلایل بسیار رایج به وجود آمدن زانو ضربدری در بزرگسالان است. حتی اگر به این عارضه نیز مبتلا باشید، اضافه وزن و آرتروز میتواند آن را تشدید نماید! با ورزش کردن و داشتن فعالیتهای بدنی مناسب و همچنین درمان زانو ضربدری زیر نیز یک پزشک متخصص، میتوانید این اختلال را به راحتی درمان کرده و دیگر با آن مواجه نشوید.
علائم زانو ضربدری
مهمترین علائم زانوی ضربدری، ناهنجاری در قسمت زانوها و پاها است. این عارضه میتواند پاهای فرد مبتلا را به بد فرمی دچار سازد و فعالیتهای روزمره را برای ایشان دشوار کند. به همین دلیل است که نحوه درمان زانو ضربدری از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و حتما باید تحت نظر متخصصان در این حوزه (متخصص ارتوپد) انجام شود. از جمله علائم زانوی ضربدری میتوان به موارد مهم زیر اشاره داشت:
- وجود مشکل در راه رفتن
- لنگیدن پاها به هنگام فعالیت مانند راه رفتن، ورزش کردن و …
- دردناک بودن پاها به ویژه زانوها
- سفت بودن مفاصل
- وجود درد در پا، مچ پا، زانو و باسن
- نداشتن تعادل برای ایستادن و انجام امور روزانه
- ناتوانی در انجام حرکات ورزشی مانند پریدن و چرخیدن
- وجود خستگی مفرط در پاها به ویژه به هنگام تحرک و راه رفتن
ممکن است این سوال برای شما عزیزان به وجود بیاید که آیا راه رفتن به هنگام وجود مشکل زانو ضربدری، عادی و بدون دردسر خواهد بود؟! برای پاسخ به این سوال باید اشاره شود که خیر! به صورت کلی الگوی راه رفتن افراد مبتلا به زانوی ضربدری کمی متفاوت است و گاهی پاها در هنگام حرکت حالتی چرخشی به خود میگیرد که این موضوع میتواند برای افراد مشکلاتی را به وجود بیاورد.
عوارض زانوی ضربدری
اگر درمان زانو ضربدری به موقع انجام نشود یا اینکه نحوه درمان زانو ضربدری برای فرد مبتلا به این بیماری، به خوبی انتخاب نگردد، فرد دچار مشکلات حرکتی بسیاری خواهد شد. از جمله عوارض عدم درمان زانوی ضربدری میتوان به موارد مهم زیر اشاره داشت:
- وجود درد شدید در قسمت پاها به خصوص استخوان ران و قوزک پا
- وجود درد شدید در بخش مفاصل
- بد فرم شدن بدن
- تغییر در ساختار پا
- ایجاد درد و دیگر مشکلات مانند لنگیدن به هنگام راه رفتن
- آرتروز زودرس
- کوتاهی قد
- در رفتگی کشکک زانو
- تحت فشار قرار گرفتن رباطها ، تاندونها و رشتههای عصبی اطراف زانو
- ایجاد دردهای شدید در ران، زانو و قوزک پا
به صورت کلی میتوان اذعان داشت که وجود اختلالات بیومکانیکی پاها، میتواند عوارض بسیاری را برای افراد مبتلا ایجاد نماید. در واقع زانوهای ضربدری میتوانند مشکلاتی از جمله انحراف مچ و صافی کف پا را نیز به تدریج به وجود آورند. همان گونه که بیان کردهایم، وجود اختلال زانوی ضربدری علاوه بر ایجاد شکل ناهنجار و نامناسب در پاهای فرد مبتلا، میتواند مشکلات جدی دیگری را نیز رقم بزند. بنابراین مراجعه به پزشک و درمان زانوی ضربدری را جدی بگیرید و آن را به تعویق نیاندازید! بهتر است که در اسرع وقت به یک متخصص در این حوزه مراجعه فرمایید تا درگیر ناهنجاریها و عوارضی که این بیماری یا اختلال به وجود میآورد، نشوید.
نحوه درمان زانوی ضربدری
به صورت کلی نحوه درمان زانوی ضربدری به میزان شدت این عارضه یعنی خفیف، متوسط و شدید بودن آن بستگی خواهد داشت. بنابراین برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید تا ایشان در ابتدا بتوانند میزان شدت بیماری را تشخیص دهند. از جمله راهکارهایی که برای درمان زانوی ضربدری مورد استفاده قرار میگیرد، به شرح زیر خواهد بود:
کاهش وزن و درمان چاقی
اگر دچار اضافه وزن هستید، باید هرچه سریعتر آن را بر طرف نمایید. زیرا اضافه وزن میتواند سبب انحراف زانوها شود. با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و انجام تمرینات ورزشی هوازی وزن خود را کاهش دهید تا فشار از روی زانوهای حذف شده و بدین ترتیب از ایجاد یا تشدید زانوی ضربدری جلوگیری گردد.
اصلاح نشستن و عادات رفتاری
نشستن به شکل w یا به صورت قورباغهای میتواند مشکلات زانوی ضربدری را تشدید نماید، به خصوص در کودکان! بنابراین اصلاح فرم نشستن میتواند از این عارضه جلوگیری کرده و یکی از راهکارهای درمان زانوی ضربدری محسوب گردد.
تقویت عضلات ران و ساق پا
در بیشتر موارد، وجود شعف در عضلات پا به خصوص قسمت ران و ساق، میتواند باعث ایجاد زانوی ضربدری شود! بنابراین بهتر است که با انجام تمرینهای ورزشی و راهکارهای دیگر به درمان زانوی ضربدری بپردازید و یا از ایجاد آن جلوگیری نمایید.
مصرف دارو و مکملهای مربوطه
یکی دیگر از راهکارها و موارد بسیار مهم برای نحوه درمان زانوی ضربدری، مصرف داروها و مکملهای مربوط به این اختلال است. اگر از بیماریهای نرمی استخوان یا کمبود مواد معدنی و کلسیم رنج میبرید، برای درمان این عارضه و جلوگیری از ایجاد آن یا حتی تشدید شدن آن، بهتر است که از داروها و مکملهایی که پزشک متخصص برای شما تجویز میکند، مصرف کنید. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که قرار گرفتن در معرض آفتاب برای دریافت ویتامین D در بدن پیشنهاد میشود.
استفاده از کفشهای طبی و بریس
کفش بریس یا آرتوز در بعضی موارد برای کودکان تجویز میشود. بهطور مثال اگر علت ناهنجاری پای ضربدری، یا بد راه رفتن و مواردی از این قبیل در کودکان وجود داشته باشد؛ پزشک معالج استفاده از کفشهای مربوط به این عارضه را توصیه میکند.
فیزیوتراپی و جراحی
در برخی از موارد که مشکل زانوی ضربدری در بزرگسالان بسیار شدید و حاد است، پزشک انجام تمرینات فیزیوتراپی را توصیه خواهد کرد. اگر زانوی ضربدری با حرکات اصلاحی درمانپذیر نبود، یا با مصرف مسکن درد کم نشد، با توجه به نظر پزشک، امکان جراحی پا نیز وجود دارد. در واقع آخرین روش در نحوه درمان زانوی ضربدری، جراحی آن است.
انجام حرکات اصلاحی
برای از بین بردن مشکل زانوی ضربدری، یک سری حرکات اصلاحی خاص وجود دارد که انجام آنها بسیار اثر بخش خواهد بود. برای انجام این حرکات اصلاحی بهتر است که به مربیان و فیزیوتراپها مراجعه کنید.
سخن پایانی
در صورت مشاهده علائم زانو ضربدری، برای درمان این عارضه به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. پزشک متخصص ارتوپد با ارائه راهکارهایی مناسب، این ناهنجاری را کنترل میکند یا به طور کلی آن را از بین خواهد برد. در کل نحوه درمان زانو ضربدری در افراد مبتلا به این ناهنجاری، بهتر است که تحت نظر متخصصان انجام شود تا عوارض ابتلا به این بیماری کاهش بیاید. برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت ما مراجعه فرمایید و با متخصصان در این خصوص مشورت کنید.
سوالات متدوال
زانو بلند استپ، پلانک پهلو، اسکات، اسکات راه رفتنی از پهلو
اگر عارضه بسیار شدید باشد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه نمایید.
اگر درکنار حرکات اصلاحی باشد بله.