
کیفوز چیست؟
کیفوز ستون مهره نوعی افزایش قوس ستون فقرات درناحیه پشتی به سمت جلو است. گِرد بودن ستون فقرات در قسمت سینه ای تا حدودی طبیعی است (کیفوز). اما وقتی این خم بودن به جلو از حدی بیشتر باشد به آن هایپر_کیفوز یا قوس افزایش یافته پشتی می گویند. شایعترین نوع کیفوز، کیفوز وضعیتی است و به طور طبیعی احتمال بروز آن در جوانان و افراد سالمند وجود دارد
انواع کیفوز چه هستند؟
کیفوز خلفی یا وضعیتی:
شایعترین نوع کیفوز است. این بیماری اغلب در نوجوانان و هنگامی که ستون فقرات و ماهیچههای اطراف به طور غیرطبیعی رشد میکنند رخ میدهد. این بیماری میتواند نتیجه قرار گرفتن در وضعیت بد بدنی باشد. كیفوز خلفی معمولاً در نوجوانان رخ میدهد و بیشتر از پسران در دختران ظاهر میشود. در بیشتر موارد، این نوع کیفوز با درمان فیزیکی و ورزش قابل اصلاح است و نیازی به درمان پزشکی ندارد.
کیفوز شوئرمن:
نیز در دوران بزرگسالی شیوع پیدا میکند اما میتواند شدیدتر از کیفوز خلفی باشد. به طور کلی پزشکان نمیدانند چه عواملی باعث ایجاد این شکل از کیفوز میشود. برای شناسایی این نوع از بیماری، پرتوهای ایکس لازم است اما پزشکان مطمئن نیستند که چرا این بیماری رخ میدهد. این نوع کیفوز اغلب اوقات با فیزیوتراپی و داروهای ضعیف، قابل درمان است. اگر بیمار هنوز در حال رشد است و منحنی ستون فقرات 45 درجه را اندازهگیری کرد، درمان بریس توصیه میشود. اگر منحنیهای ستون فقرات بیش از 75 درجه را اندازهگیری کنند، ممکن است نیاز به عمل جراحی جهت درمان ناهنجاری و تثبیت ستون فقرات داشته باشند.
كیفوز مادرزادی:
زمانی اتفاق میافتد که ستون فقرات به درستی در رحم ایجاد نشود و باعث ایجاد کیفوز در بدو تولد میشود. این نوع از بیماری ممکن است با افزایش سن، به سرعت بدتر شود. معمولاً عمل جراحی هنگامی انجام میشود كه كیفوز در نوزاد تأثیر بگذارد و قبل از بدتر شدن آن به درمان اختلال كمك كند.
کیفوز ساختاری:
نوعی بیماری کیفوز است که به وضعیت غیر طبیعی و خمیده بودن در ایستادن یا نشستن مربوط نمیشود. بیماران مبتلا به کیفوز ساختاری قادر به تغییر آگاهانه وضعیت خود برای طبیعی کردن ستون فقرات نیستند. بیماران ممکن است متوجه شوند که قادر به ایستادن نیستند و علائم ممکن است با گذشت زمان بدتر شود.
علایم کیفوز چیست؟
- کوتاهی قد و قامت
- جلو آمدن سر و گردن
- گرد شدن شانه ها
- خستگی مزمن و درد
- کوتاهی و ضعف عضلات قفسه سینه
- شل و کشیده شدن عضلات پشتی
- کاهش انعطاف پذیری در حرکات چرخشی ستون فقرات
- کاهش حجم های ریوی ومشکلات تنفسی
عوامل خطر کیفوز چه هستند؟
تشخیص کیفوز چگونه است؟
آزمایش معمول دیگرجهت تشخیص بیماری، خوابیدن روی سطح صاف است و پزشک ستون فقرات را معاینه میکند. اگر ستون فقرات صاف شود، این نشان میدهد عضلات پشت، انعطافپذیر است و احتمالاً علت بیماری، استقرار در وضعیت نامناسب است. اگر ستون فقرات منحنی بماند، به احتمال زیاد نوعی دیگر از کیفوز است.
انجام رادیوگرافی های خاص اساس بررسی کیفوز است.
کیفوز چگونه درمان می شود؟
معمولاً پزشکان توصیه میکنند که افراد مبتلا به کیفوز خلفی و شفرمن شیوههای درمان غیر جراحی را دریافت کنند
افراد مبتلا به کیفوز مادرزادی یا اشکال شدید کیفوز خلفی یا شفرمن که به درمان پاسخ ندادهاند ممکن است برای بهبود بیماری، از عمل جراحی بهرهمند شوند.
نوع جراحی در افراد مختلف متفاوت است. یک نوع معمول جراحی کیفوز، فیوژن “fusion” ستون فقرات است. این نوع درمان، شامل جوش دادن چندین مهره با هم است تا قسمتی از استخوان تشکیل شود.
سایر روشهای جراحی برای ایجاد کیفوز شدید شامل قرار دادن میلهها، پیچهای فلزی و صفحات در ستون فقرات است. این درمان به تثبیت ستون فقرات و افزایش میزان همجوشی پیوند استخوان کمک میکند. این درمان میتواند انحنای ستون فقرات فوقانی را کم کند و به حالت درست تبدیل کند.